Text: Núria Colprim

Primer diumenge de maig. I després d’un parell de dies de pluja, l’Arboç s’aixeca sota el mantell d’un sol espaterrant. Són les 8:00h del matí i davant de les portes del Col·legi Camp Joliu comencen a arribar els protagonistes d’aquesta jornada. Alguns duen encara els llençols enganxats i a altres se’ls veu ben desvetllats; però tots –o quasi tots- van vestits d’esport i disposats a córrer o caminar. Sembla que la son no és un impediment per tal que poc a poc, i amb la col·laboració de tots, la cursa es vagi muntant. 

Un cartell darrere d’un podi anuncia el que està a punt de passar: “Run4Vinyes”. La primera edició d’una cursa i caminada familiar moguda per l’eslògan “Mou-te contra el càncer infantil”. 

A partir de les 9:00h es comencen a repartir els dorsals que inclou una samarreta tècnica (que molts decideixen posar-se per a córrer), botifarrada i avituallament. Durant els dies previs, els participants s’han estat inscrivint a la cursa per un import de 10 euros durant el periode de promoció i d’on els beneficis estaran destinats a la recerca del càncer infantil que es realitza a l’Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona). Altres, a qui no els agrada tant l’esport però també volen col·laborar, han decidit participar amb un “Dorsal 0 ” de donatiu.

Finalment, entre grups de voluntaris i els propis participants –que enmig d’estiraments i escalfaments s’escapen per donar un cop de mà- a les 10:00h ja està tot apunt per a que es doni el tret de sortida. 

S’inicia amb el tall de la cinta inagural per part de l’alcalde de l’Arboç, Joan Sans, i dóna un tros d’aquesta a l’Elena Espinosa (Directora de Camp Joliu), a Miguel Ángel del Rio (Regidor de Cultura i Esports de l’Arboç) i a la Cristina Vidal (professora d’esports i una de les organitzadores de la Cursa Run4vinyes) i Núria Colprim (Club Familiar Fontclara). 

Seguidament comença el compte enrere i es dón el tret de sortida. Surten primer els corredors i a continuació la caminada. Les 251 persones inscrites ja comencen el recorregut de 5km que previst i senyalitzat per aquesta cursa i caminada I Run4vinyes. 

No hi ha excusa per a no participar-hi. L’entorn és agradable i el dia és assolellat. És un recorregut assequible i els propis participants ens fan saber que l’edat no és un problema per a participar-hi –la persona inscrita més petita té 6 anys i la més gran 75 anys. 

Durant el recorregut es respira amabilitat, ambient familiar, ganes de fer esport i de xerrar a la caminada… etc. I aprofitem l’avituallament situat a l’ermita que hi ha al 2km per a que els participants ens corroborin aquestes sensacions. 

Un parell d’amigues ens expliquen que aquesta caminada és una bona ocasió per fer esport i parlar; un noi, a qui el mal de panxa el fa anar caminant, comenta que el que l’ha motivat a fer la cursa ha estat el donatiu per a la investigació del càncer infantil; i un grup de nens que trobem ja al final del recorregut expliciten la seva emoció dient que l’any que ve repetiran. 

La cursa i caminada familiar té lloc sense cap incident; enmig de camps de vinyes envoltats de flors de tots colors i un verd impactant. El silenci de la naturalesa sols queda interromput per les converses entre participants, les rialles, els esbufecs, les petjades, i la música del mòbil d’alguns corredors; que poc a poc van arribant a la meta. 

L’esforç i el desgast en aquesta activitat esportiva tenen la seva recompensa a l’arribada, on després d’un seguit d’aplaudiments i de fotos, els participants es recuperen amb un bon entrepà de botifarra recent feta, un Powerade, aigua, fruita i alguna cosa dolça per aquells que també són llaminers. 

Al voltant de les 11:30h s’anuncia pel micròfon que en breus arribaran els últims participants i es procedirà a l’entrega de premis. Els qui encara mengen la botifarra es comencen a eixugar els morros per si han de pujar a recollir algun premi, i poc a poc la gent es va aplegant al pati del col·legi, mentre encara hi ha alguns i algunes que esbufeguen o descansen asseguts. 

El presentador comença a anunciar els premis: primària de nens i nenes, secundària de nens i nenes, i general d’homes i dones. I, a més, es dóna un premi especial al participant més jove i al més gran inscrits a la cursa; i, un altre encara més especial, a una nena que ha superat un càncer degut a un Sarcoma d’Ewing i que està en tractament a l’Hospital Sant Joan de Déu. L’entrega de premis la fan els representants de l’organització que ha estat conjuntament entre el Club Familiar Fontclara, l’Ajuntament de l’Arboç i l’Escola Camp Joliu –i el suport d’un seguit de patrocinadors. 

Poc més tard de les 12h del migdia, entre foto i foto, els participants comencen a acomiadar-se i la gent va marxant. El volum de gent minva per moments, mentre els voluntaris acaben de recollir i comenten amb il·lusió les experiències viscudes, el que cal millorar, algunes sorpreses, les alegries… i sobretot, les ganes que tenen que es torni a repetir.  

CLASSIFICACIÓ I RUN4VINYES

La General

  1. Jordi Reyes  Arnabat (dorsal 169)           1. MªJosé Sánchez Bailén (dorsal 181)
  • Josep Serrano Ramírez (dorsal 189)        2. Natàlia Batet Martí (dorsal 20)
  • Javier Pérez Serrano (dorsal 155)            3. Esther Vazquez Infante (dorsal 205)

SECUNDÀRIA

1.  Joan Marzal Hernández (dorsal 138)       1. Berta Raventós (dorsal 168)

2.  Joel Curado Caracena (dorsal 227)          2. Gabriela Herraiz Vazquez (dorsal 104)

3.  Marc Marçal Hernández (dorsal 137)       3. Gemma Goitia Gal (dorsal 89)

4. Jordi Esteban  Cervera (dorsal 57)            4. Paula Jané Ruiz (dorsal 113)

5. Felix Martí Mercader (dorsal 133)            5. Mariona Sánchez Martinez (dorsal 186)

PRIMÀRIA

  1. Arnau Raventós (dorsal 166)             1.Laia Ramon Aramburu (dorsal 163)
  • Biel Luir Barqué (dorsal 123)           2. Irene Ferrer Aranda (dorsal 68)
  • Illàn Tomás Vidal (dorsal 198)          3. Aina Ruiz Vazquez (dorsal 178)
  • Pablo Garcia Vidal (dorsal 77)          4. Carla Fernández Cantera (dorsal63)
  • Martí Sánchez Martinez (dorsal 185) 5. Júlia de Arias Tutusuaus (dorsal 49