’entitat cultural de Torredembarra Sinibald Mas Gas ha premiat a l’alumne de segon de batxillerat Rafel Montserrat i Miracle pel seu treball de recerca “Cartes de guerra: Salvador Ricart Rovira”. A banda de la dotació econòmica dels 400 euros i un lot de llibres, en Rafel veurà publicat el seu treball. 

“Cartes de guerra” és un estudi de les 50 cartes que el veí de Torredembarra Salvador Ricart va enviar a la seva família durant la Guerra Civil Espanyola. Tal i com explica en Rafel Montserrat “vaig preguntar a l’arxiu de Torredembarra sobre temes que podrien servir per fer el treball de recerca i ells em van proposar analitzar aquestes cartes que estaven a l’arxiu”. 

Segons ens explica l’alumne de Camp Joliu “en Salvador Ricart es trobava fent el servei militar l’any 1936 a Cartagena quan va esclatar la guerra. El van destinar al front de Granada i allà és on es va morir. Des d’allà va escriure les cartes que he estudiat. El que més m’ha sorprès ha estat la duresa de la vida al front”. 

La família de Salvador Ricart ha estat en contacte amb en Rafel Miracle i li han facilitat fotografies, documents i fins i tot la “cartilla” militar. Per fer la recerca també ha comptat amb l’ajuda del seu professor d’història i tutor del treball , Xavier Huguet. Ara en Rafel Montserrat es prepara la selectivitat i el seu objectiu és estudiar dret. 

El Jurat d’aquest premi va estar format per la Dra. Maria Font, professora de dret internacional a l’URV, el Sr. Joaquim Nolla, arxiver de l’Ajuntament de Tarragona i el Sr. Jordi Salvat Rovira, periodista, actuant de secretari el Sr. Lluís Català, professor de geografia i història de secundària i presidit pel Sr. Albert Bonet. 

Moltes felicitats Rafel!