No vull que ningú es posi histèric al llegir aquest titular, com tampoc vull animar-vos a que deixeu els estudis per viure la vida, que és molt curta. No, tot el contrari, el meu objectiu a l’hora d’escriure aquestes paraules és ajudar a estudiants que s’han trobat en la mateixa situació que jo: encara sento un formigueig a l’estómac quan penso en els estressants dies de batxillerat: “que si busca una carrera, que t’agradi, és clar, però que tingui sortides i en quina universitat ho faràs, que si aquesta és més econòmica però està més lluny de casa, que aquesta té molt bona reputació però la nota de tall pels núvols…”.

Estava sota una gran pressió, i no només de mi mateixa, també ets sents pressionada pel teu entorn, “aquella és més intel·ligent que jo, treu millors notes i serà metge, advocada… salvarà el món” i jo no sóc més que una estudiant ordinària d’una universitat normal que no arribarà a res.

Doncs no, no vull que penseu en això mai més a la vostra vida, no sou només estudiants, sou filles, amigues, germanes… sou persones. Sou la creació més completa i més meravellosa que existeix. Oblideu-vos de les notes per un moment, esforceu-vos, demostreu el que valeu, perquè en un futur, el sis que has aconseguit perquè t’has esforçat valdrà molt més que el nou d’aquell o d’aquella que no ha mogut un múscul.

Sigues tu mateix, segueix els teus principis, descobreix quins són els teus punts forts i potencials, estudia el que vulguis i on vulguis, de veritat, això no és rellevant, el que de veritat importa són les persones: amb els seus pros i els seus contres, no només els metges i els advocats salven el món. Una professora entregada ajudarà a molts nens a fer-se grans; una publicista realitzarà una campanya revolucionària per salvar el medi ambient i fins i tot un actor de teatre alegrarà el dia a molts nois i noies amb les seves obres. Deixeu de ser estudiants per un moment i sigueu persones, esforceu-vos pel que voleu aconseguir, sense que importi la opinió de la resta. No sereu menys per estudiar una carrera amb una nota de cinc que una de dotze.

Del meu pas per Camp Joliu m’emporto això, jo sempre tan obsessionada per les notes, per ser la millor, quan de veritat això no és el que de veritat importa. A l’escola m’han ajudat a descobrir el que m’agradava, el que era bona i a potenciar-ho. Les meves professores es van sentir igual d’orgulloses de mi quan els vaig dir que estudiaria Publicitat que amb qualsevol altra alumna que hagués entrat a una altra carrera amb una nota el doble que la meva. Confieu en elles, elles us ajudaran a ser persones, a ser fidels a vosaltres mateixes, als vostres principis. Si esteu tan perdudes com estava jo, us ajudaran a descobrir en què sou bones i a potenciar-ho, confieu en elles, no només com a professores, sinó també com a persones. És l’essència de Camp Joliu, potser no formen els estudiants més brillants del món, ni els professionals que més triomfaran, formen persones, i al cap i a la fi, és la única cosa que de veritat importa.

Victoria Fernández Mangas

Orgullosa estudiant de Publicitat i RRPP a la URV i agraïda alumna de la Promoció Lynx de “La Vinya” de Camp Joliu (2014).